NTA brandveiligheid decors in de maak

Afbeelding NTA brandveiligheid decors in de maak

09-02-2010

Brandveiligheid zou voor iedereen die met materialen omgaat een issue moeten zijn. Ook in de theater- en evenementenwereld worden allerlei materialen gebruikt waarvoor aandacht voor brandveiligheid is vereist. Ruim anderhalf jaar geleden is er een werkgroep 'Brandveiligheid van decors' gestart, met het doel een brancherichtlijn/Nederlandse technische afspraak (NTA) te formuleren met betrekking tot de brandveiligheid van decors. Daarmee komt meer duidelijkheid voor organisatoren, locaties, gezelschappen, leveranciers en brandweer.

Tijdelijke inrichting
Het ontwerp van deze NTA geeft richtlijnen op het gebied van brandveiligheid van decors, doeken en decoratiemateriaal en zou volgens de opstellers van toepassing moeten zijn op alle gebouwen en ruimten, met uitzondering van woonruimten. Het gaat hierbij met name om tijdelijke gebouwen en tijdelijke ruimten, met uitzondering van tijdelijke woonruimten. Het is voor de branche van belang dat de huidige (verschillende) werkwijzen onderling goed worden afgestemd en dat afspraken op papier worden gezet. De NTA is opgesteld door de werkgroep 'Brandveiligheid van decors, doeken en decoratiemateriaal' van de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT). Deze werkgroep is samengesteld uit ervaringsdeskundigen, geselecteerd vanuit de vereniging.

Te ruim
Het cluster 'Gebruik' van de NVBR is blij dat er weer wordt nagedacht over theaters, (pop)concerten, toneel, podia en speelvlakken, maar is van mening dat het toepassingsgebied te ruim is gesteld. De NTA is goed toepasbaar om tijdens voorstellingen meer artistieke ruimte te krijgen ten aanzien van de toepassing van decors en rekwisieten op of rondom de directe nabijheid van het podium. Om de NTA ook van toepassing te verklaren op alle gebouwen en ruimten gaat het cluster echter te ver. Verder heeft het cluster de suggestie gedaan om de zwaarte van het voorwaardenpakket te laten bepalen op basis van een risicobenadering (BIO-aspecten) en wordt een pleidooi gehouden voor een certificering voor het keuren van een productie of voorstelling (decor en rekwisieten). Tot slot heeft het cluster benadrukt dat de verantwoordelijkheidstoedeling goed geregeld moet worden in de NTA.