Ontruiming door bommelding

Afbeelding Ontruiming door bommelding

09-02-2010

DEN BOSCH - De man die dinsdagochtend dreigde met een bom in de trein van Roosendaal naar Zwolle is een 43-jarige man uit Bergen op Zoom. Dat maakte de politie bekend.

Hij stapte in Breda in de trein naar Zwolle. Hij was gekleed in een wit gewaad en gedroeg zich verdacht. Uit angst voor een bom heeft de politie niet alleen onderzoek gedaan in de trein en op station Den Bosch. Ook de tussenliggende stations zijn onder de loep genomen. Ook heeft de politie huiszoeking gedaan in zijn woning om te kijken of er toch niet ergens explosieven zijn. De uitkomst daarvan wordt woensdag bekend. De politie kent de 43-jarige verdachte vanwege zijn geestelijke problemen.

Het bleek om een valse bommelding te gaan. Er werden in Den Bosch geen explosieven gevonden. Het treinverkeer lag urenlang stil. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van het ministerie van Defensie en een speurhond zochten naar een bom, maar vonden niets in de trein en in het stationsgebouw.

11 september
De man riep tegen andere reizigers dat hen hetzelfde zou overkomen als de Amerikanen op 11 september 2001. Ook zou hij gezegd hebben dat hij van alle Nederlanders houdt en Osama Bin Laden haat. Hij riep herhaaldelijk 'Allahu Akbar' (Allah is groot) en ten slotte zei hij tegen ooggetuigen dat het om een 'slecht grapje' ging.

NS
Een woordvoerder van de NS meldde echter in eerste instantie dat er wel explosieven in de trein waren. Daar maakte de NS later excuses voor. "Ze heeft deze uitspraak volledig ten onrechte gedaan", vertelde een woordvoerder over de mededeling van de medewerkster. Er zal intern onderzoek worden gedaan.

Rombouts
Burgemeester Ton Rombouts heeft dinsdagmorgen na de ontruiming een bezoek gebracht aan het station van Den Bosch. Hij prees de werkzaamheden van de hulpdiensten. Volgens Rombouts deden brandweer, politie en ambulancediensten precies wat er van hen werd verwacht.

De politie en burgemeester Rombouts gaven geen officiële persconferentie omdat ze "de zaak niet groter wilden maken dan hij is en niet anderen op verkeerde ideeën wilden brengen", aldus een politiewoordvoerder, terwijl Rombouts eerder op de dag de situatie 'ernstiger' noemde 'dan zich het eerste uur liet aanzien'.

Treinen
De treinen reden sinds halfvier weer via Den Bosch. Het treinverkeer heeft een groot deel van de dag last gehad van de ontruiming van het station. Na de bommelding in de trein Roosendaal-Zwolle zijn ruim duizend reizigers gestrand op het station in Den Bosch. De helft werd opgevangen in het Franciscushuis aan de Van der Does de Willeboissingel, op zo'n 200 meter afstand van het Centraal Station. De reizigers werden met bussen van het opvangcentrum naar NS-stations in de buurt gebracht. De vertraging voor de reizigers liep op tot drie a vier uur.

Ontruiming
De politie ontruimde de perrons en sloot het station af voor reizigers. Bekijk amateurbeelden van de bommelding in Den Bosch. Behalve het station waren ook het gebouw van Van Lanschot Bankiers, een deel van het Paleis van Justitie, enkele woningen en de kunstacademie Sint Joost enkele uren ontruimd.